Erzurum Özel Buhara Hastanesi, bel ve boyun fıtığı hastaları için şifa kapısı oldu.
Erzurum Özel Buhara Hastanesi, bel ve boyun fıtığı hastaları için şifa kapısı oldu. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Yardım’ın birbirinden başarılı bel ve boyun fıtığı operasyonlarına imzasını attığı Özel Buhara Hastanesi’nde, Op. Dr. Yardım’ın profesyonelliği kadar hastalarına gösterdiği sıcak ilgi ve güler yüz de dikkatlerden kaçmıyor. Gerçekleştirdiği başarılı ameliyatlarla adından sıkça söz ettiren Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Yardım’la bel fıtığını konuştuk.
BEL FITIĞI NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bel fıtığının, omurgalar arasındaki kıkırdağın aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayarak omurilik kanalı içine doğru girmesi, bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalık olduğunu kaydeden Op. Dr. Ahmet Yardım, bel fıtığının, hangi omurga kemikleri arasında oluşmuşsa o bölgenin adıyla anıldığının altını çizdi. Ahmet Yardım, hastalığın belirtilerini ise şöyle sıraladı: “Bel ağrısı, bacak ve ayak ağrısı, bu ağrıların gece artması, bacak veya ayakta uyuşukluk, karıncalanma hissi, bacak veya ayakta güçsüzlük, tek veya her iki bacakta refleks kaybı, gülerken, öksürürken ve hapşırırken ağrının kötüleşmesi, yürüme ve oturmada zorlanma, fıtık ilerlemişse idrarı veya büyük tuvaleti tutmakta (nadiren) zorlanma, fıtık ilerlemişse dengesizlik, yürüyememe ve hemen yorulma”
SAĞLIĞINIZA BİRKAÇ SAAT İÇERİSİNDE KAVUŞUN!
Bu ve bunun gibi belirtileri yaşayanların mutlaka bir uzman doktora görünmesi gerektiğini vurgulayan Yardım, ilaç tedavisinin yeterli olmadığı yerde cerrahi yöntemin kaçınılmaz olacağına dikkati çekerek, Özel Buhara Hastanesi’nde “Miksoskobik Diskektomi” yöntemiyle söz konusu sağlık sorununu saatler içerisinde ortadan kaldırdıklarını dile getirdi. Op. Dr. Yardım, “Mikroskop eşliğinde diskektomiyi, küçük bir kesi ile açık ya da tüpler ile ekartasyon yaparak uyguluyoruz. Cerrahinin mikroskop büyütmesi altında yapılmasının iki önemli yararı var; birincisi güvenilir olması çünkü bu yöntemle diğer dokulara zarar verme ihtimali azalıyor. İkincisi de; hastanın yara ve ekarte edilen doku büyüklüğü azaltıldığından iyileşme süreci hızlanıyor” dedi.
AMELİYAT SONRASINDA NELER OLUYOR?
Op. Dr. Ahmet Yardım, Miksoskobik Diskektomi yöntemiyle yaptıkları cerrahi müdahale sonrasını ise, şölye anlattı: “Hasta cerrahi sonrası 4 ila 6’ncı saatte hareket edebilir, tuvalet ihtiyacını kendisi karşılayabilir. İlaveten hasta ameliyatın ilk gününde taburcu edilir. Hastanın mesleği ve işinin ağırlığına göre, üçüncü gün hafif masa başı işi, kısa sürelerle dört hafta arasında ağır beden iş yaşamına dönmesi beklenir.
Hasta dördüncü haftadan itibaren araba ve toplu ulaşım araçlarını da kullanabilir”