Erzurum göç vermesine rağmen, gereken destekler verilir, tanıtımlar yapılır ve istenen şartlar oluşturulursa göç tamamen olmasa da büyük oranda durdurulabilir. KUDAKA verilerine göre Erzurum’a yatırım yapılmaması için hiçbir sebep yok.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreterliği, İŞ’TE ERZURUM’a özel açıklamalarda bulundu.
ERZURUM DOĞU’DA TİCARET VE EĞİTİM MERKEZİDİR
‘Erzurum; Kuzeydoğu Anadolu’nun merkezinde Cazibe Merkezi olarak çevresinde 2-3 saatlik mesafede 10’dan fazla şehire ve yaklaşık 5 milyon nüfusa hizmet verme kapasitesine sahiptir. İlimiz sınırına sahip olmasa da İran, Azerbaycan, Gürcistan ve daha doğuda Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine coğrafi ve kültürel olarak oldukça yakındır ve Türkiye’nin doğu sınırı girişinden itibaren en büyük nüfus, yerleşme, ticaret ve eğitim merkezidir.
Avrupa ve Türkiye’nin en önemli ulaşım ana aksı üzerinde bulunan Erzurum; Kop Dağı Tüneli, Ovit Tüneli, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi gibi planlanan ve tamamlanan yatırımların hayata geçmesiyle Karadeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya, Kafkasya’dan ve İran’dan, ülkenin batısına sağlanacak kesintisiz ulaşım ağının merkezi konumunda olacaktır” dedi.
Erzurum, mevcut stratejik konumu ve İran, Irak, Azerbaycan, Rusya gibi ülkelere coğrafi yakınlığı, nitelikli işgücü potansiyeli ile imalata dönük yatırımların tamamı için cazip bir yatırım yeri konumundadır. Özellikle ambargonun kaldırılması sonrası İran’a ihracat yapmak isteyen yatırımcılar için Erzurum cazip bir yatırım yeri tercihi durumundadır. Ayrıca Kop ve Ovit Tünellerinin tamamlanması sonrası 2 saatte Trabzon Limanına ulaşım imkânı sunması ile de ilimiz yalnızca Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler için değil dünyanın her yerine ihracat yapabilmek için ciddi avantajlara sahip olacaktır.
ERZURUM LOJİSTİK MERKEZİ İLE YURT DIŞINA AÇILACAK
TCDD tarafından lojistik merkezlerin, organize sanayi bölgeleriyle bağlantılı olarak yük taşıma potansiyelinin yoğun olduğu 20 yerde inşa edilmesi planlanmıştır. Erzurum’da bu kapsamdaki merkezlerden bir tanesi olup 2012 yılında inşa edilmeye başlanan lojistik merkezin faaliyete geçmesiyle birlikte Erzurum, bölge illerinin ve diğer bölgelerin sınır ötesi pazara açıldığı bir ticaret merkezi olma özelliğine kavuşacaktır
ERZURUM, DOĞU – BATI ENERJİ ANA AKSI ÜZERİNDEDİR
Orta Asya ve Kafkasya coğrafyasında bulunan zengin enerji kaynaklarının uluslararası pazarlara taşınmasında geçiş konumuna sahiptir. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum ve Doğu Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Erzurum içerisinden geçmektedir. İlimizde söz konusu boru hattından petrol rafinerisi, doğalgaz dönüşüm santrali gibi yatırımlar için istifade edilebilmesi mümkündür.
EĞİTİMİN GÖZÜ ERZURUM’DA
Erzurum’un güçlü üniversite altyapısı ile yükseköğretim açısından önemli bir hizmet sunum odağında. İlde 1957 yılında kurulmuş olan ve ülkemizin en köklü üniversitelerinden birisi olan Atatürk Üniversitesi, 2010 yılında kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi eğitim vermektedir. Erzurum’da ticaret ve sanayi odası tarafından vakıf üniversitesinin kurulması çalışmaları da devam etmektedir. Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesinin donanımlı akademik kadrosu ile yatırımcılarımızın Ar-Ge çalışmalarına da destek verilmesi söz konusudur.
SAĞLIKTA BÖLGEYE HİZMET VERİYOR
Erzurum sağlık hizmetleri altyapısı bakımından oldukça ileri bir durumda olup hastane altyapısı açısından Türkiye ortalamasının üzerindedir. Erzurum’da üniversite araştırma hastanesi ve bölge eğitim ve araştırma hastanesi bulunmakla birlikte ülkemizde son dönemde yapılmakta olan şehir hastanelerinden bir tanesi de Erzurum’da inşa edilmektedir. Toplam 1.400 yatak kapasitesine sahip ve 264.000 m2 kapalı alana sahip şehir hastanesi kapsamında kadın hastalıkları ve doğum, onkoloji, kardiyovasküler, göğüs ve çocuk hastanelerinin yer aldığı şehir hastanesinin yapımında son aşamaya gelinmiştir
TARİH BOYUNCA ERZURUM ÖNEMLİ BİR MERKEZ KONUMUNDA
Diğer taraftan ilimiz, tarih boyunca önemli bir yerleşim merkezi olarak her dönem varlığını devam ettirmiştir. Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden önemli tarihi ve turistik yerleri bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca ülkemizin en büyük şelalesi olan Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Çoruh Nehri gibi birçok doğal güzelliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle dört mevsime yayılan alternatif turizm potansiyellerini barındıran ilimize yapılacak otel ve konaklama yatırımları için de ilimizde önemli bir potansiyel bulunmaktadır.
TAKIMLAR KAMP İÇİN ERZURUM’A GELİYOR
Öte yandan Erzurum sahip olduğu yüksek irtifası ve yazın serin ve kuru iklimi nedeniyle başta futbol olmak üzere performansa dayalı sporlarda sezon öncesi kampları için cazip bir ortam sunmaktadır. Yüksek İrtifa Sporcu Kampı Projesi ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı destekleriyle yapılan 5 adet UEFA Standartlarında futbol sahasının yanı sıra Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Palandöken Dağı eteklerine yapılan 11 adet futbol sahası ile Erzurum’u yaz dönemi futbol kampları için başta Süper Lig kulüpleri olmak üzere TFF 1. Lig, 2.Lig ve 3.Lig kulüplerinin yanı sıra Gürcistan, Azerbaycan ve İran gibi yabancı ülkelerden profesyonel futbol kulüpleri tercih etmiştir. Erzurum’da son dört yılda 130 adet futbol kulübü sezon öncesi kampını gerçekleştirmiş olup bunlar arasında ülkemizden Akhisar Belediyespor, Kayserispor, Aytemiz Alanyaspor, Atiker Konyaspor, Gençlerbirliği, Göztepe gibi önde gelen kulüplerinin yanı sıra Hazar Lankaran, Kapaz, Qabala, Sentridya, Poti, Shukura, Zire gibi yabancı futbol kulüpleri de kamp için Erzurum’u tercih etmiştir.
KIŞ TURİZMİNDE MARKA KENT
Erzurum; sahip olduğu 5 ve 4 yıldızlı konaklama tesisleri, 15 dakikalık havaalanı-Palandöken kayak tesisi mesafesi ve 150 gün üzeri devam eden sezonla kış turizminde marka şehir konumundadır. Türkiye’nin en gelişmiş kış sporları altyapısı (Palandöken, Konaklı ve Kandilli Kayak Merkezleri, kayakla atlama kulesi, 2000 kişilik buz pateni salonu, 500 kişilik kısa mesafe sürat pateni pisti, 500 ve 3000 kişilik buz hokeyi salonları, 1020 kişilik curling salonu) Erzurum’da bulunmaktadır. Erzurum sahip olduğu kış sporları altyapısı ile 2011 UNIVERSIADE ve 2017 EYOF uluslararası kış sporları organizasyonlarına başarıyla ev sahipliği yapmış ve 2026 Kış Olimpiyatlarına da aday olmuştur
ERZURUM CAZİBE MERKEZİ KAPSAMINDA
Erzurum; organik tarım ve hayvancılık konusunda zengin potansiyel barındırmaktadır. İlimiz, Türkiye iller sıralamasında büyükbaş hayvan sayısı bakımından 2. , büyükbaş hayvanlardan elde edilen süt miktarı bakımından 3. sırada yer almaktadır. Ayrıca ilimiz; hayvancılık, (kırmızı et ve süt ürünleri), su ürünleri, yem bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, arıcılık ve arı ürünleri ile tohumculuk sektörlerinde yüksek potansiyel sunmaktadır. Dolasıyla ayakkabıcılık, dericilik, et ve süt işleme, un ve yem imalatı gibi tarıma dayalı sanayi konusunda ilimizde önemli bir potansiyel söz konusudur. Erzurum, Türkiye ortalamasının üzerinde güneşlenme süresi (8,02 saat) ve global radyasyon değeri (4,44 KWh/m2-gün) ile güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik zengin potansiyele sahiptir. Dolasıyla güneş enerjisinden elektrik üretimi, güneş paneli üretimi konusunda da yatırımcıları bekleyen cazip fırsatlar mevcuttur.
Erzurum mevcut 1. Organize Sanayi Bölgesinin yanı sıra altyapı çalışmaları son aşamada olan 2. Organize Sanayi Bölgesi ile potansiyel yatırımcılara uygun şartlarda yatırım alanları sunma konusunda güçlü bir potansiyele sahiptir. Şehir merkezine 5 km uzaklıkta Pasinler yolu üzerinde 216 hektar alana sahip 2. Organize Sanayi Bölgesinin 50 Hektarlık 1.etabının alt yapı çalışmaları tamamlanmış olup yatırımcılara yer tahsisi işlemleri devam etmektedir. 166 hektarlık 2.Etabın ise altyapı çalışmaları devam etmektedir. Yatırımcıların talep etmesi durumunda 2.OSB’de cazip koşullarla bedelsiz yer tahsisi yapılabilmektedir.
Erzurum mevcut durumda yatırımcılara sağlanan teşvik ve destekler bakımından da avantajlı durumdadır. İlimizde Ekonomi Bakanlığı Yatırım Teşvik Sisteminde 5. bölge desteklerinden sağlanan cazip teşvikler bulunmakla birlikte yatırımın organize sanayi bölgesinde yapılması durumda en avantajlı destek olan 6.bölge destekleri uygulanmaktadır. Bu çerçevede yatırımcılara KDV-Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Pirimi Destekleri, Faiz İndirimi, Yatırım Yeri Tahsisi sağlanmaktadır.
Ayrıca Cazibe Merkezleri Programı kapsamında İlimize yapılacak asgari 5 milyon TL tutarında imalat sanayi yatırımları ile asgari 200 kişi istihdam sağlayan çağrı merkezi yatırımları ve veri merkezi yatırımları Ekonomi Bakanlığı 6.bölge destekleri ile enerji desteği (%30) imkânlarından faydalanabilmektedir.
Bunun dışında Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı mali destek programları, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hibeleri, KOSGEB destekleri gibi cazip destekler de yatırımcılara önemli avantajlar sağlamaktadır.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı kurulduğu 2010 yılından bu yana işletmelere, kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına sağladığı finansal desteklerle önemli sayıda yatırıma öncü olmuştur. Ajans tarafından Erzurum’da bugüne kadar kamu, sivil toplum ve özel sektör yatırımcılarına yaklaşık 122 milyon TL destek sağlanmış olup yararlanıcıların eşfinansmanlarıyla birlikte yaklaşık 250 milyon TL üzerinde yatırımlar tetiklenmiştir. Kalkınma Ajansı vasıtasıyla gerekli izin ve ruhsatların alınması ve bürokratik işlemlerinin hızlandırılması konusunda da yatırımcılara her türlü destek verilmektedir.
ÖZEL HABER