19 Mayıs 1919 milli bayramımız vesilesi ile internette, sosyal medyada az da olsa hep karşımıza çıkardı. Ama kim olduğunu merak edip, biyografisini okuyunca hemşerimiz olduğunu, medar-ı iftiharlarımızdan biri olduğunu öğrendim.
Kısa Biyogragifisi:
Milli Mücadele kahramanı, Atatürk’ü Samsun’da karşılayan tek kadın
(D. 1896, Erzurum İspir ilçesine bağlı Baksır-Kındız köyü-Ö. 1976, İzmir).
Babası Erzurumlu Hasan Reis. Samsun’da eşraftan Ömerzadelerin yanında takada çalışıyordu.
Romanya-Köstence’den Samsun’a petrol taşıyorlardı. Erzurum’da yaşayan Sakine Hanım, 1911 veya 1912’de Muhsin Bey’le ile evlendi.
Bu evlilikten 1913 yılında ‘Lütfü’ adında bir oğlu oldu. Ancak çocuğun ayakları 90 derece içe doğru dönük dünyaya geldi. Bu arada, Sakine Hanım’ın eşi Muhsin Bey, Yemen Harbi’nde askerde kaldı.
Yaşadığı köye Ermeni çetelerinin saldırıları üzerine Sakine Hanım, oğlunu da alarak, çalışmak üzere Samsun’da bulunan babası Hasan Reis’in yanına geldi.
Samsun da, babasının yanında çalıştığı eşraftan Ömerzadeler’in girişimiyle engelli oğlunu tedavi için kentteki hastaneye yatırdı.
Sakine Hanım, oğlunun tedavisi için sürekli hastanede kaldı, bu sırada diğer hastalara da yardım etti.
Ardından hastanede hasta bakıcı olarak çalışmaya başladı. Sakine Hanım bu sırada hastanede görevli Amerikalı bir doktordan İngilizce ve Latin alfabesi öğrendi.
Samsun’a Mustafa Kemal Atatürk’ün geleceğini öğrenen Sakine Hanım, 19 Mayıs 1919 günü Tütün İskelesi’ne gitti.
Sakine Hanım, burada Atatürk’ü ve beraberindeki 18 kişi ile karşılayanlar arasında tek kadın olarak yer aldı.
Sakine Hanım, Kurtuluş Savaşı süresince Samsun’daki kadınları da örgütledi. Beraberindeki kadınlarla birlikte, toplanan yünlerle cephedeki askerler için çamaşır dokudu.
İlk eşi Yemen Harbi’nde ölen Sakine Hanım, Kurtuluş Savaşı’nın sona ermesinin ardından, aynı hastanede görev yapan hasta bakıcı Abdullah Bey ile ikinci evliliğini yaptı. Daha sonra eşi ile birlikte Samsun’dan ayrılarak İzmir’in Torbalı İlçesi’ne yerleşti.
İkinci evliliğinden 2 çocuğu daha olan Sakine Hanım soyadı kanunu ile birlikte ‘BATURAY‘ soy ismini aldı.
1976 yılında İzmir’de vefat etti.
Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
Not:
MHP li İspir Belediye Başkanı Sn.Ahmet COŞKUN, yeni açacağı 100.yıl Cumhuriyet parkındaki rölyefte Sakine Hanıma da yer verdiklerini ve tanıtım çalışmalarının olduğunu belirtti.
Teşekkür ederiz…