17 Kasım 1958’de 135 öğrenci ile öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi bugün; 23 fakülte, 1 yüksekokul, 1 konservatuvar, 12 meslek yüksekokulu, 8 enstitü, 29 araştırma merkezi ile 350 bini aşkın öğrencisi, alanında uzman 2 bin 600 öğretim elemanı ve 4 bin 400 personeliyle “dev bir bilim kenti” olarak hizmet vermeye devam ediyor.
“Yaparak, yaşayarak öğrenme” mottosu ile yoluna devam eden Atatürk Üniversitesi öğrencilerine; sosyal, akademik ve kültürel anlamda kendilerini geliştirebilecekleri ve aynı zamanda eğlenebilecekleri dolu dolu bir kampüs yaşamı sunuyor.
Öğrencilerine tüm dünyada geçerli bilimi teknoloji ile buluşturan ve uygulamaya dönüştürerek etkin bir eğitim sunan ve topluma hizmet eden bir dünya üniversitesi olma hedefini ortaya koyan Atatürk Üniversitesi, yaşadığı dönüşüm ile rekabet gücü yüksek, bireysel-mesleki ve etik standartları en üst düzeyde karşılayabilecek tam donanımlı mezunlar yetiştiriyor.
Türkiye’nin en güzel kampüslerinden birine sahip olan Atatürk Üniversitesi, 6.5 milyon m2’lik açık, 1 milyon m2 ise kapalı alana sahip olup, gündelik yaşama dair her türlü ihtiyacın karşılanabileceği alışveriş merkezleri, banka şubeleri, kafeler, oyun alanları, sinema salonları ve spor merkezleri, yürüyüş alanları ve kampüsün tamamını kapsayan bisiklet yolu yer alıyor.
Ayrıca üniversite güvenliğinin tesisi için, Özel Güvenlik ve Koruma Müdürlüğü Şubesinde görevli 150 personel; fakülte, yüksekokul ve lojmanlar ile yerleşkenin tamamını oluşabilecek her türlü olumsuzluklara karşı koruyarak güvenli ve huzurlu bir yaşam olanağı sunuyor.
Barınma
Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını en fazla karşılayan eğitim kurumlarından birisi olan Atatürk Üniversitesinde; sağlıklı, güvenli, rahat ve konforlu yaşam alanlarıyla birlikte, uygun ders çalışma mekânlarına da sahip olan, 15 binin üzerinde öğrencinin kalabileceği devlet yurtları bulunuyor.
Beslenme
Atatürk Üniversitesi kampüsünde, yıl boyunca diyetisyenlerin denetiminde, mevsimlere göre öğrencilerin ihtiyacı olan kalori ve besini ihtiva eden yemeklerin hazırlandığı ucuz ve kaliteli yemek hizmeti sunulan merkezi yemekhane mevcut. Ayrıca fakülte ve yüksekokulların bünyesinde bulunan kantin ve kafeteryalarda da öğrencilerin yeme içme gereksinimlerini karşılayan hizmetler sunuluyor.
Ulaşım
Erzurum’a yurt içi ve yurt dışı ulaşım; hava, kara ve demiryolu bağlantılarıyla mümkün. Bu ulaşım yollar Şehir merkezinde bulunan ulaşım merkezlerinin üniversiteye mesafesi on dakika. Şehir merkezi ile kampüs arasında da hem Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçları, hem çok sayıda halk otobüsleri, hem de minibüsler ile ulaşım sağlanıyor. Kampüs içi ulaşım ise ring hizmetiyle sürdürülüyor.
Burslar
Atatürk Üniversitesi özellikle başarılı öğrenciler ve ekonomik yetersizlikler sebebiyle güçlük çeken öğrenciler için üniversite bünyesinde bulunan Kalkınma Vakfı aracılığıyla burslar veriyor. Ayrıca Rektörlük birimlerinde “kısmi zamanlı öğrenci çalıştırma programı” da uygulanıyor.
Sportif Etkinlikler
Yerleşkede, öğrencilerimizin derslerindeki performanslarının yanı sıra bedensel ve ruhsal sağlıkları da önemsendiği için sportif etkinliklere ayrı bir önem verilmektedir. Ücretsiz olarak sürdürülen bu etkinliklere her yıl ortalama 5000 öğrenci katılmaktadır. Atatürk Üniversitesi bünyesinde 10 spor salonu, uluslararası standartlara sahip 3000 seyirci kapasiteli bir stadyum, bir yüzme havuzu, 2 spor kompleksi (tenis kortları, basketbol ve voleybol sahaları ile mini futbol sahasından oluşan), bir spor merkezi, içinde kafeterya ve dinlenme bölümlerinin bulunduğu bir bowling salonu, yürüyüş ve koşu parkurları ile dinlenme alanları bulunmaktadır. Atatürk Üniversitesi bünyesinde kişilerarası diyalogun geliştirilmesi ve toplumsal duyarlılığın yaşatılması amacıyla çeşitli öğrenci kulüpleri kurulmuştur. Tamamen öğrencilerin katılımı ile kurulan ve onların kontrolünde işlevlerini sürdüren 78 öğrenci kulübünün etkinlikleri üniversiteye ayrı bir zenginlik katıyor.