Rabbimiz’den razı olduğu ve kabul ettiği kâmil iman ve o imanın gereği olan salih amel, ibadet ve itaatle birlikte sıhhat, afiyet ve ferahlık duası, temennisi ve niyazı ile sizi kalbî muhabbetlerimle selâmlıyorum:
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Ramazan-ı Şerif’in son günlerindeyiz. Bayramın esenliğine ulaşmaya sayılı günler kaldı. Bu günler, cehennem azabından kurtuluş günleridir. Bu günler, dünyevi meşgalelerden sıyrılıp bütün vaktimizi ibadet ve taate ayırdığımız itikâf günleridir. Bu günler, ihtiyaç sahiplerini bayram sevincine ortak eden sadaka-i fıtır günleridir. Bu günler, Rabbimiz’in bin aydan daha hayırlı kıldığı Kadir Gecesi’ni içinde barındıran fırsat günleridir.
Önümüzdeki Pazartesiyi Salıya bağlayan bu gece, Kadir Gecesi’ni idrak edeceğiz, inşallah. Kadir Gecesi, Cenâb-ı Hakk’ın “Oku!” emriyle başlayan ilahi fermanının insanlıkla buluştuğu vuslat gecesidir. Cehaletin karanlığıyla daralan gönüllerin İslam’ın nuruyla aydınlandığı rahmet gecesidir. Mağfiret kapılarının ardına kadar açılıp günahların affedildiği arınma gecesidir. Yüce Rabbimiz, Kadir Suresi’nde bu gecenin kıymetini bizlere şöyle haber vermektedir:
إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ. وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ. لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ. تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ. سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ.
“Gerçekten biz, O Kur’ân-ı Kerîm’i Kadir Gecesi’nde indirmeye başladık. Kadir Gecesi’nin o büyük şeref ve azametini sana bildiren nedir? Kadir Gecesi içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Ruh Cebrâil (A.S.) Rablerinin izniyle her bir iş için iner de iner. O Kadir Gecesi tanyeri ağarıncaya kadar bir selâmdır.”
Ramazan’ı on bir ayın sultanı, Kadir Gecesi’ni bir ömre bedel kılan, Kur’an-ı Kerim’dir. O Kur’an ki; Rabbimizi’n kullarına en büyük nimeti ve rahmetidir. Sözlerin en doğrusu ve en güzelidir. Müminlere şifadır, hakkın ve hakikatin kaynağıdır.
O Kur’an ki; ilim ve irfanı, edep ve hayâyı, helal ve haramı, adalet ve merhameti öğreten bir hidayet rehberidir. Ruhlara huzur veren, yeryüzünü yaşanılır kılan Rabbânî bir nurdur. İnsana, kendini, Rabbini, kâinatı ve varoluşun gayesini hatırlatan son ilahi mesajdır.
Ebû Hureyre (R.A.)den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:
ومن قام ليلة القدر إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه
“… Her kim, faziletine iman ederek ve mükâfatını sadece ALLAH Teâlâ’dan bekleyerek Kadir Gecesi’nde kalkar, namaz kılar, ibadet ederse geçmiş günahları mağfiret edilir.” Buyurmuşlardır.
Öyleyse bu geceyi kendimize milat kılalım. Bu geceyi anlamlı kılan Kur’an-ı Kerim’in rahmet yüklü mesajlarını gönlümüze, zihnimize ve hayatımıza aktaralım. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) Efendimiz’in Hz. Aişe (R.Anhâ) validemize öğrettiği:
اللهم إنك عفو كريم تحب العفو فاعف عني
“ALLAHümme! İnneke afüvvün, Kerîmün tühibbü’l-Afve fe’fü annî. = Ey ALLAH’ım!.. Sen çok affedicisin, Kerîmsin, affetmeyi seversin, beni de affeyle, de!.” duasıyla Rabbimizi’n engin rahmetine sığınalım.
Günahlarımıza tövbe edelim, bağışlanmamız için istiğfarda bulunalım. İşte o zaman, bölük bölük inen meleklerin varlığıyla sıkıntılarımız hafifleyecek, inşiraha erecek gönüllerimiz ve sekinet bulacak ruhlarımız.
Ramazan’ın bu son günlerinde eda etmemiz gereken ibadetlerden biri de sadaka-i fıtırdır. Toplumumuzda fitre olarak bilinen fıtır sadakası,
Ramazan’a kavuşmanın, bayrama erişmenin şükrüdür.
Fıtır sadakası, dayanışma ve paylaşma bilincinin toplumun tamamına yayılmasına vesiledir. O halde, fitrelerimizi ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırmanın gayretinde olalım. Rabbimizin bizlere emaneti olan yetim ve öksüzleri unutmayalım. Onların da neşe içinde bayrama kavuşmalarına katkı sunalım.
Unutmayalım ki, hayır ve hasenat olarak ne harcarsak, Allah onun yerine daha iyisini verecektir. Bu vesileyle Kadir Gecemizi tebrik ediyor, birlik ve beraberlik, sıhhat ve afiyet, huzur ve mutluluk içinde, bağışlanmamış tek bir günahı bırakmaksızın bizleri bayram sabahına ulaştırmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum.